top of page

Het Prethuis

Seizoen 24-25 kopie.jpg

Het Prethuis zag het levenslicht in 2012 met als eerste wapenfeit de West-Vlaamse komedie "Van Kwoad Nor Erger" van de hand van Jeroen Maes met als cast Maaike Cafmeyer, Peter Bulckaen, Karin Tanghe, Anne Denolf en Jeroen Maes. Het werd een instant succes en werd door het publiek zeer gesmaakt, er volgde een toer, een herneming en tevens enkele voorstellingen op de Gentse Feesten.

 

Een tweede stuk kon niet uitblijven en zo ontstond "De Latste Kanse" die in oktober 2013 in première ging, de toer had plaast in het najaar 2014 met overal volle zalen en een enthousiast publiek.

 

Ondertussen werd ook "Komen (vr)Eten" gecreëerd. Het was een dolle komedie gebaseerd op het populaire TV-programma 'Komen Eten'.  Er was een succesvolle reeks in het Antwerpse Fakkeltheater, daarna de Gentse Feesten en in het voorjaar van 2015 ging dit op toer en dat voor volle zalen en een enthousiast publiek.

 

De derde Westvlaamse komedie "De Quaghebeurs" kende een spetterende toer. Met een herneming in de zomer van 2016. In het najaar van 2016 werd 'In de Duinhalm' gecreeërd ook ditmaal in het West-Vlaams. Er werden 28 voorstellingen van gespeeld.

 

In december 2015 ging 'Dubbeldate' (hotter than my daughter) succesvol in première in het Antwerpse Fakkeltheater ook weer een heerlijke komedie met Vlaanders populairste moeder en dochter in de hoofrollen (Danni Heylen en An Swartenbroekx, F.C. De Kampioenen). Een succesvolle toer volgde in het voorjaar van 2017.

In september 2017 ging 'Brasschaatse Huisvrouwen' in première. Het Prethuis kon niemand minder dan 'Ronn Moss' (Ridge uit 'The Bold and the beautiful') strikken voor deze komedie. Het werd een ware triomf met uitverkochte zalen in Antwerpen, Gent, Brugge,...

'Ierboven, Ierneffest, Ieronder' was de 5e West-Vlaamse komedie waarmee Het Prethuis toerde. Uitverkochte zalen waren getuige van o.a. een heerlijke Koen Crucke als operettezanger op rust.

In het voorjaar van 2018 ging Het Prethuis op toer met de Limburgse versie van 'Van Kwaad Naar Erger', en om het 5 jarig bestaan te vieren toerden ze ook met een herneming van de West-Vlaamse versie ('Van kwoad Nor Erger').

In het najaar van 2018 was 'De Scheve Schaats' aan de beurt. 32 Uitverkochte voorstellingen volgden, er werden zo'n 14.000 mensen bereikt. In het voorjaar van 2019 schakelden ze nog een versnelling hoger van 'Blind Getrouwd' werden er 56 voorstellingen gespeeld en bereikten ze 20.000 toeschouwers. Het Prethuis op kruissnelheid!

 

In het najaar van 2019 volgde de komedie 'De Serviceflat' goed voor zo'n 60 voorstellingen. 'Brasschaatse Huisvrouwen' werd hernomen in het voorjaar van 2020, maar het Corona-virus strooide roet in het eten en 34 van de 37 voorstellingen werden afgelast. De Corona-veilige monoloog 'De Contactspeurder' kwam in de plaats en werd door publiek en pers enthousiast onthaald.

In het najaar van 2021 stond het Prethuis er opnieuw met de hilarische West-Vlaamse komedie 'Weekendje Bouillon' en stond 'Brasschaatse Huisvrouwen' op de agenda in het voorjaar van 2022.

In het theaterseizoen 22-23 bestaat Het Prethuis 10 jaar! In dit jubileumjaar brachten ze Café Beveren (Antwerpse versie), De Quaghebeurs, Café Beveren (West-Vlaamse versie) en de nieuwe hilarische komedie Frank wordt Francine die goed was voor 80 voorstellingen waarmee ze 30.000 toeschouwers hebben bereikt.! In het najaar van 2023 was 'Ernst & Vermaak' aan de beurt, opnieuw in het sappig West-Vlaams. Ditmaal goed voor 62 voorstellingen (enkel in West- en Ook-Vlaanderen). In het voorjaar van 2024 toerde Het Prethuis met 'De Padelburen' op de planning stonden zo maar even 86 voorstellingen (een record!), er werden in totaal 34.000 toeschouwers bereikt. Het Prethuis gaat door op dit elan en op de planning voor theaterseizoen 2024-2025 staat 'Dolly' (najaar 2024), 'Deuren Durnez NV' (januari - februari 2025) en 'De Instagrannie' (voorjaar 2025)

bottom of page